Мікрозелень

Мікрозелень вже стала дуже популярною в нашій культурі, це невеликі паростки добре знайомих нами рослин – гороху, капусти, гарбуза, редиска, цибулі та інших овочевих та пряно-смакових культур.

Врожай мікрозелені збирають вже на 10–14 день після висіву насіння, коли рослини досягають 5–6 см заввишки і мають два справжні листочки. Тоді вони містять максимум корисних речовин.

Мікрозелень збирають і вживають без коріння.

Чим корисна мікрозелень?

• Горох багатий на вітаміни В, С, РР, Е, К, фосфор.

• Гречка містить рутин, що зміцнює стінки кровоносних судин, і фолієва кислота, необхідна для розвитку кровоносної та імунної систем.

• Базилік покращує травлення, збагачує організм вітаміном С, каротином, ефірними оліями.

• Крес-салат багатий на вітаміни В, Е, РР, D, містить білки, фосфор, залізо, йод, магній.

• Овес сприяє зміцненню та відновленню імунітету, нервової системи. Покращує травлення. Містить велику кількість вітаміну С, Е, К, кальцію, магнію, заліза.

• Соняшник містить вітаміни, амінокислоти, антиоксиданти. Це чудове джерело рослинного білка.

• Пшениця містить вітаміни групи В, залізо, кальцій, фосфор. Регулярно вживаючи проростки пшениці, ви нормалізуєте свій обмін речовин, очистите організм від шлаків і токсинів, підвищите імунітет.

• Буряк сприяє зміцненню імунітету, поліпшенню травлення, діє як природний енергетик. Містить велику кількість вітамінів.

• Як вирощувати? Вирощування мікрозелені в домашніх умовах –процес простий і цікавий. Робити це можна двома способами.

БЕЗ ҐРУНТУ. Насіння замочити на ніч. Невеликий контейнер наповнити тирсою (листяних дерев), покласти зверху вологу вату, марлю, паперові рушники, агроволокно тощо. Коли насіння набрякне, промити його і дуже густо посипати по поверхні марлі, поприскати водою з пульверизатора, накрити плівкою, поставити у тепле темне місце. Щодня провітрювати і зволожувати (“ґрунт” має бути постійно вологим!). Коли з’являться стебла (на 3–4 день), зняти плівку і поставити контейнер на добре освітлене підвіконня. Зрізати зелень можна тоді, коли вона буде заввишки 4 см і з’являться 1–2 справжніх листочка (через 5–14 днів після висіву).

У ҐРУНТІ. Знадобиться широкий неглибокий контейнер, субстрат для овочевої розсади (біогумус і кокосове волокно 1:2), дренаж (дрібна галька або керамзит), поліетиленові ковпачки-теплички. Вирощувати так само, як і без ґрунту.

Для вирощування та споживання мікрозелені потрібно необроблене насіння , зверніть увагу на термін придатності, чим більша схожість тим швидше Ви будете смакувати корисну мікрозелень.

Що частіше вирощують? • Крес-салат має ніжну зелень з легким гірчичним присмаком. Насіння сходить дуже швидко, через 2–4 дні, а їсти його можна через 10–14 днів. Можна вирощувати на вологій серветці. • Гірчиця, редиска і редька ростуть дуже швидко. Їхнє листя має ніжно-гострий смак із характерним ароматом.

Добре росте на звичайних зволожених серветках.

• Соняшник росте дуже швидко і смачний в салатах.

• Дуже смачна пророщена сочевиця. У салаті вона смакує, як горіхи.

• Один із найсмачніших – горох. Він солодкий, соковитий, має товстий пагін. І росте досить добре і швидко.

• Всі види капусти дуже швидко сходять дають приємну на смак зелень. 

Переглянуті товари: